Makeup

Rengöra verktyg

Jag är väldigt dålig på att rengöra mina makeup-verktyg regelbundet, därför är jag också ägare till en ofantlig mängd svampar och borstar.
Jag använder en svamp eller borste bara en gång (okey…. det händer att de återanvänds, men jag undviker det). Svamparna fylls med bakterier och fett från mitt ansikte och blandas med makeup-rester och ligger sedan och gror i svampen. Om jag sedan återanvänder den packar jag in en massa snusk tillsammans med den nya makeupen. Jag har märkt att min hy inte gillar det, utan blir finnig och sårig. Det är min morot till att tvätta verktygen regelbundet, en bättre hy. Makeupen blir dessutom snyggare med rena verktyg.
Penslarna är fulla av färg och oftast glitter och då blir det lite konstigt att använda en annan färg och få med rester av den gamla. Borstarna är inte lika fulla med bakterier, jag använder borstar bara till puderprodukter, men det fastnar ändå fett och annat från huden.

Svampar

Jag låter alltid svampen lufttorka. Ofta har jag med mig ”dagens” svamp i en liten makeup-väska, men när jag kommer hem på kvällen lägger jag svampen på tork. (Jag använder alltid en fuktig svamp för att lägga makeup)
Jag samlar alla skitiga svampar i en burk i en låda och försöker tvätta de två gånger i månaden. Det är inte alltid det går, men jag gör mitt bästa för att alltid ha rena svampar. Hinner eller orkar jag inte med alla tar jag en del av de och fortsätter vid ett annat tillfälle.

Jag börjar med att fylla en bunke med hett vatten och lite galltvål. Sedan lägger jag i svamparna en och en och ser till att de fylls med tvålvatten. De får ligga i vattnet 10-15 minuter, antingen medan jag rengör borstar eller medan jag plockar fram annat jag behöver.

Jag använder en hård tvål för svamparna, en som är till för att rengöra makeup-verktyg. Det går bra med en vanlig hårdtvål, Barnängen till exempel, men jag tycker att andra är mer effektiva.
När svamparna har dragit färdigt sköljer jag en svamp under varmt vatten, gnuggar den mot tvålen och masserar sedan in tvålen ordentligt innan jag sköljer ur. Detta upprepar jag tills löddret är vitt och jag inte kan klämma ur makeup-rester.
Ju fler gånger svampen är använd utan tvätt desto svårare är den att få ren. Äldre svampar blir också svårare att få rena.
Jag använder gärna blush som är tint, dvs färgar huden, och dessa färger sitter gärna kvar i svampen. Den är ren, men har fått en missfärgning från min blush.

Svamparna får torka på en handduk efter att jag har klämt ur så mycket vatten jag kan ur de.


Borstar

Borstar samlar jag i en låda när jag har använd de, de ligger ned och behåller då formen mer än om de står upp. Jag brukar rengöra borstar och svampar samtidigt, men prioriterar svamparna.

Till borstar använder jag en flytande tvål som är till för borstar eller makeup-verktyg. Jag föredrar flytande då jag kan trycka ut i en klick i min cleaning tray. Jag sköljer av borsten under rinnande ljummet vatten, doppar den i tvålen och gnuggar på piggarna. .

Min cleaning tray sätter jag på min vänstra hand (hanflata uppåt) då jag är högerhänt.
Då ena handen är upptagen lägger jag de intvålade borstarna på rad för att sedan skölja de ordentligt när alla är intvålade.

Jag lägger de på tork på en handduk eller använder mitt ställ för penslar. (jag har katter, så i mitt fall ligger handduken på en bricka då jag måste ställa undan brickan för att få behålla penslarna.)

Mitt penselställ kan du hitta på Lyko, liksom båda typerna av tvål

Produkter jag använder vid rengöring

Flytande två för makeup-verktyg – Lyko

Hårdtvål för makeup-verktyg – Kicks

Cleaning Tray – Lyko

Penselställ – Lyko

Flytande Galltvål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *